Zakelijk internet glasvezel 

0 Comments

Wat is bandbreedte 

In de eenvoudigste bewoordingen is bandbreedte de hoeveelheid informatie die een vezel kan dragen, zodat elke puls aan het einde door de ontvanger kan worden onderscheiden. 

Zoals hierboven besproken, zorgt dispersie ervoor dat lichtpulsen zich verspreiden. De spreiding van deze lichtpulsen zorgt ervoor dat ze in elkaar overgaan. Bij een bepaalde afstand en frequentie worden de pulsen onleesbaar voor de ontvanger. De meervoudige paden van een multimode-vezel zorgen ervoor dat deze overlap veel groter is dan bij single-mode-vezel. Deze verschillende paden hebben verschillende lengtes, waardoor elke lichtmodus op een ander tijdstip arriveert. 

Systeembandbreedte wordt gemeten in megahertz (MHz) op één km. Wanneer de bandbreedte van een systeem 200 MHz·km is, betekent dit in het algemeen dat 200 miljoen lichtpulsen per seconde over 1 km (1000 meter) Zakelijk internet glasvezel zullen reizen, en elke puls zal door de ontvanger te onderscheiden zijn. 

Wat is dispersie? 

Dispersie is de “verspreiding” van een lichtpuls terwijl deze door een vezel reist. Naarmate de pulsen zich verspreiden of verbreden, hebben ze de neiging elkaar te overlappen en zijn ze door de ontvanger niet langer te onderscheiden als nullen en enen. Lichtpulsen die dicht bij elkaar worden gelanceerd (hoge datasnelheden) die zich te veel verspreiden (hoge spreiding) resulteren in fouten en verlies van informatie. 

Chromatische dispersie treedt op als gevolg van het bereik van golflengten in de lichtbron. Licht van lasers en LED’s bestaat uit een reeks golflengten. Elk van deze golflengten reist met een iets andere snelheid. Over afstand zorgen de variërende golflengtesnelheden ervoor dat de lichtpuls zich in de tijd verspreidt. Dit is van het grootste belang bij toepassingen met één modus. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *